For noen er det nødvendig å bruke et kateter for å tømme blæren. Dette gjelder både personer som ikke kan urinere selv, personer som har problemer med å få tømt blæren helt for urin, og personer som har fått laget en kontinent urostomi. Katetre finnes både som permanente og engangskatetre. Førstnevnte kan føres inn via urinrøret og magen, mens sistnevnte kun føres inn via urinrøret.
Det finnes forskjellige størrelser på katetre, slik at du kan ha kompakte katetre med i vesken når du skal ut, og standardkatetre liggende hjemme på badet. Katetre varierer også med hensyn til om de er designet for menn eller kvinner, på grunn av de anatomiske forskjellene mellom kjønnene når det gjelder urinrøret. I denne artikkelen har vi samlet informasjon om kateterisering og de forskjellige typene katetre, slik at du kan bli klokere på hvilke varianter som er relevante for deg.
Hva er et kateter, og hvorfor skal man bruke det?
Et kateter er et hjelpemiddel for deg som ikke kan tømme blæren på vanlig måte. Det kan være hvis du ikke kan urinere selv, hvis du ikke kan tømme blæren helt ved vannlating, eller hvis du har en kontinent urostomi hvor et kateter er nødvendig for å tømme den konstruerte blæren.
Det er flere årsak er som kan gjøre et kateter nødvendig. Urinretensjon er en av disse, som innebærer problemer med å urinere. Etter en stund kan trangen til å urinere føre til smerter, og blæren må tømmes akutt med et kateter. Urinretensjon vil derfor alltid kreve avlastning.
En annen årsak til behovet for et kateter er problemet med å tømme blæren helt for urin. Her vil det være resturin igjen i blæren, og hvis det er bakterier til stede i denne resturinen, kan det forårsake infeksjoner, for eksempel blærekatarr.
Hvordan foregår kateterisering?
Ved kateterisering føres et kateter opp gjennom urinrøret og inn i blæren. Kateteret er designet med en avrundet spiss med hull på sidene, også kalt kateterøyne. Når kateteret er ført opp, kan urinen ledes fra blæren og ut gjennom kateteret. Prosedyren for hvordan kateteret føres opp, er litt forskjellig for menn og kvinner på grunn av anatomiske forskjeller.
Katetre finnes i to typer: permanente, som føres inn gjennom urinrøret eller magen, og engangskatetre, som føres inn via urinrøret. Bruk av engangskatetre er den foretrukne måten å tømme blæren på. Her tømmer man regelmessig blæren selv ved å føre kateteret inn i blæren og trekke det ut igjen når blæren er tom. Ved å bruke engangskatetre styrer man selv tømmingen av blæren, inkludert hvor og når det skal skje, noe som gir en viss form for selvstendighet, fleksibilitet og frihet.
Katetre for menn og kvinner
Generelt finnes det forskjellige typer katetre for både menn og kvinner, men de varierer med hensyn til menns og kvinners anatomi. Forskjellen i lengden på urinrøret hos menn og kvinner gjenspeiles i katetrene for de to kjønnene. Kvinners urinrør er ca. 3-4 cm langt, mens menns urinrør er ca. 15-20 cm langt, og derfor er katetre for menn ofte lengre enn katetre for kvinner. De typiske katetervariantene er:
- Standardkatetre, som for menn er ca. 40 cm lange og for kvinner ca. 20 cm lange.
- Kompakte katetre, som for kvinner er ca. 9 cm lange. For menn er kateterpakkene ca. 19 cm lange, hvor de kompakte katetrene er ca. 30 cm lange i utfoldet tilstand.
Det finnes også katetre med urinposer, som er velegnede til situasjoner hvor du ikke har tilgang til et toalett.
Vil du vite mer om de forskjellige typene katetre?
Det kan være en jungel å finne ut hvilken type kateter som passer for deg, og hvilken type du har behov for. Du kan alltid kontakte relevant helsepersonell, men det er også en annen mulighet for å få hjelp, nemlig å benytte seg av tilbudet Coloplast Assistanse.
Coloplast Assistanse består av sykepleiere med mange års erfaring innenfor blant annet katetre, urostomi og kontinens, som du kan kontakte gratis. De kan besvare dine spørsmål og gi deg gode råd vedrørende bruk av katetre. De kan også veilede deg i Coloplasts sortiment av katetre og annet utstyr du kan bruke for å tømme blæren. Via Coloplast Assistanse kan du også få tilsendt gratis vareprøver fra Coloplasts sortiment, slik at du kan prøve forskjellige katetre og finne frem til den varianten som er best for deg.